У Нововолинському музеї презентували виставку коміксів про хитру, мудру і святу княгиню

0
1514

У Нововолинському міському історичному музеї презентували історично-мистецький проект «Мальована стрічка» – «Княгиня Ольга. Хитра. Мудра. Свята».

Це виставка серії графічних коміксів. І, до речі, ця колекція вже друга. Перша – була про Анну Ярославну, доньку великого князя київського Ярослава Мудрого. Її презентували у музеї шахтарського міста минулого року.

Експозиція нового проекту охоплює 21 картину. Їх створили художниці з різних куточків України. Загалом над проектом працювали 20 художниць, які згуртувалися у творче об’єднання «Мисткині». Кожна учасниця, вибравши певний період життя княгині, змалювала його, дотримуючись єдиної стилістики. Контактували через соцмережі – створили закриту групу у фейсбуці, де й обговорювали усі деталі спільної концепції.

Роботи чорно-білі із вкрапленням червоного кольору. Графічні малюнки, доповнені текстом, який написала українська письменниця Марія Морозенко.

Разом картини складаються в цілісну історію і у легкій та простій формі розповідають про найважливіші події з життя однієї з найвідоміших жінок України.

 

Автори коміксу зобразили легендарну правительку Русі і рівноапостольну княгиню Ольгу в різних іпостасях. Оскільки, на картинах художниць вона постає в різні періоди свого життя, відповідно, змінюється і її образ: спершу вона хитра і відважна, потім – мудра правителька, опісля – свята, яка стала провідницею християнства в українській землі.

 

 

 

 

У Нововолинськ виставку привезла одна з співавторок, викладачка Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Ю. Кримського Тетяна Токарева-Асмолкова. На презентації вона розповіла чимало цікавого про сам проект та особливості створення серій графічних коміксів.

«У цьому році для головної героїні ми обрали дуже сильне ім’я єдиної жінки-правительки в історії держави – княгині Ольги. До робіт були, звісно, вимоги: всі вертикальні, кожна художниця вибрала етап з життя княгині Ольги, який дослідила. Домовилися малювати графічно в чорно-білих кольорах. Оригінали ми малювали на акварельному папері або папері для креслення на форматі А3 чорнилами, лінером, тушшю та гуашшю. Потім ці роботи сканувалися, доповнювалися червоним кольором, а потім були збільшені та роздруковані. Тому ті роботи, які ми бачимо зараз, – це вже копії малюнків, перенесені на сучасний матеріал ПВХ. Якщо говорити в загальному, то цей проект не лише цікавий, а й змістовний. Можливо, завдяки нашим роботам, хтось ознайомиться із діяльністю княгині Ольги, хтось дізнається про неї щось нове, а хтось погляне на неї з іншого ракурсу. У такий спосіб ми відкриваємо людям маловідомі факти про життя і діяльність визначних українок», – зазначила Тетяна Токарева-Асмолкова.

Є і серед презентованих картин і робота художниці з Володимира-Великого.

Робота пані Тетяни завершує серію картин та розповідає про останні роки життя Ольги. Княгиня змальована тут янголом, що тягнеться руками до сузір’я  Риби – символу ранніх християн, а її одяг вказує на християнський храм. На білому коні зображений внук Ольги –  Володимир, який, власне, і продовжив розпочату справу своєї бабусі та утвердив християнство на Русі. За його спиною – язичницьке капище зі Збручанським ідолом, а під ногами – дорога до християнського храму.

На відкриття виставки завітав і відомий волинський історик Микола Нагірний, який розповів присутнім цікаву та маловідому інформацією про київську княгиню Ольгу. А також висловив своє захоплення від проекту та подякував авторкам за їх єдність і співпрацю в одній справі.

Насамкінець, Тетяна Токарева-Асмолкова запевнила, що на цьому художниці творчого об’єднання «Мисткині» не зупиняються і вже мають нові ідеї й нові імена майбутніх «Мальованих стрічок». Вона пообіцяла через рік привезти у шахтарське місто новий, не менш цікавий проект.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here